hits

Drept av ulver... <3

Mandag er det slutt på båndtvangen i mange av Norges kommuner...

For å få fram det først som sist, så er ikke dette skrevet for å få i gang en for eller imot ulve- eller jaktdebatt. Det kan du og jeg få mene akkurat det vi vil om, uten at vi skal bli «uvenner» av den grunn. Ja, ulven er et flott dyr, når vi kan sitte og se på den gjennom en tv-skjerm eller i en dyrehage, eller kanskje også være så heldig å treffe på den på trygg avstand i skogen. Ingen tvil om det! Men uansett hvordan vi vrir og vender på det, så er ikke ulven spesielt trivelig den dagen du står der og finner din bestevenn med tarmer og blod i fri utfoldelse. Dette skjedde med oss, rett før jul for 11 år siden.

Det var kort prosess, kort fortalt:

Det var en fin desembermorgen og snøen lå i et fint lag på bakken. Hvitt. Mannen min, som er harejager, tok med seg den eneste hunden vår, Streia til skogs som de alltid gjorde  i helgene. For han er det ikke skuddene som er det viktige, men heller treningen og samspillet med hunden i dens naturlige element.

Det tok ikke lang tid før Streia fikk haren på beina, og en fin los gjallet gjennom skogen. Etter en stund fikk losen en brå slutt og gikk over i noe jegerne kaller for skaugjøing. Mannen min tenkte Streia hadde møtt på folk, og de er det jo ingen grunn til å lose på. Så kom skriket. Skrikene. Hylene. Jeg vil tro dette er lyder det ikke er enkelt å glemme. Ikke noen gang.

Det sier seg selv at mannen min nå fikk det travelt. Han hadde en gammel peiler den gangen, ikke en slik han har i dag hvor han til en hver tid har kontroll på hvor hunden er. Selv om han hørte de grusomme lydene, var det vanskelig å lokalisere hvor de kom i fra. Han greide det til slutt, men da var lydene stilnet. Ulvene var borte og snøen var ikke lenger hvit. Streia var ikke lenger hel. Heldigvis død. Det hadde vært 2 mot 1... Resten kan du sikkert forestille deg selv uten bilder og utbrodering av detaljer fra min side.

Naturen er nådeløs...

Ønsker alle jegere, hundeeiere og sauebønder en fredfull og fin høst. Det vil  jo som regel gå bra <3

#husdyr #familie

14 kommentarer

desomskapteverden

19.08.2017 kl.13:32

Dette er en historie som er viktig å få fram. Ideen noen har om at vi bør ha så mange ulver i skogen som mulig, er lite gjennomtenkt. Det er ikke naturlig at det skal være mye ulv. Ulven er et rovdyr øverst i næringskjeden, og da er det naturlig at det er hundrevis av mulige byttedyr for hver enkelt ulv.

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.14:03

desomskapteverden: Ja, du er inne på noe der <3

Jonny

19.08.2017 kl.14:46

Tragiske konsekvenser av en aldeles feilslått rovdyrpolitikk.

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.14:48

Jonny: Ja, er litt for mange som opplever det samme som oss <3

Emte

19.08.2017 kl.15:17

Trist historie, men det er ingen menneskerett å drive jakt med løshund. Akkurat som man ikke slipper hunden løs i trafikken, så er det risiko å slippe jakthund i ulve terreng. Selv bor jeg i ulverevir i Hedmark, og har oppdrett av hund og hest. Om et dyr kommer løs, er det trafikken som er den største trusselen også her langt inn i skauen. Enda ikke noe dyr i tap til rovdyr, til tross for at hestene er ute 24/7 og hundene springer løs på gården. Norge kan ikke utrydde arter pga små særinteresser som f.eks. harejakt. Uansett hvor trist det er, så må vi ivareta naturens mangfold, og innrette oss deretter. Hilsen naturforvalter fra tidl. NLH.

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.15:51

Emte: Hei! Nei det er mye som ikke er en menneskerett om man skal begynne å tenke slik. Historien fikk uansett en trist avslutning <3

Janniche

19.08.2017 kl.15:45

Forferdelig! Jeg er en av de som ikke kommer til å slippe hunden min løs selv om båndtvangen snart opphører. Det har blitt observert ulv i Østmarka, om det er i det området av Østmarka vi går turer hver dag, vet jeg ikke. Uansett, ulver forflytter seg. Jeg er altfor glad i hunden min til å risikere at han kommer i nærkontakt med ulver, kanskje pga at han fikk ferten av ulven og fulgte sporet. Og jeg må innrømme at det hender at innkalling min er lite verdt når det er noe veldig spennende som frister der ute. Det er mitt ansvar å sørge for at han er trygg, og det innebærer å forholde seg til realitetene og realitetene er dessverre slik at ulven kommer altfor nære mennesker og husdyr.

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.15:52

Janniche: Ja, det får være opp til hver og en hva man gjør. Historien vår fikk en trist avslutning uansett <3

Leif Olufsen

19.08.2017 kl.18:10

Emne.

Det er ikke bare særinteresser som harejakt. Det gjelder alle typer jakt hunder, friluftshunder, ja faktisk alle typer hunder som befinner seg i skogen med eller uten line.

Tre av mine venner har vært utsatt for ulve drap av hunder + et ulveangrep som tre mann greide å avverge.

Når alle som går i marka med hund må vike plass for ulven og gi den fullt herredømme over skog og fjell, synes jeg det her gått for langt I snillismens land

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.18:13

Leif Olufsen: Jeg tror du selv må være glad i natur og denne delen av friluftslivet for å forstå dette. Som med det meste annet er det vanskelig å sette seg inn i ting man ikke opplever selv. Forstår dette er et betent tema for mange, på begge sider.

Emte

19.08.2017 kl.19:12

Veldig glad i naturen jeg også, derfor jeg har flyttet til Elverum og ulvesonen. Jeg liker best natur uten motordur fra snøscootere, masse lysløyper, fritidsbåter osv. Jeg har både hatt jerv og ulv på beitene mine , sett kongeørn på et elgkadaver, og hatt besøk av spurvehauk, trane og andre spennende dyr her. Vil helst se de levende jeg da. Har også venner som har mistet dyr pga rovdyr, men også i alle andre slags ulykker. Like trist uansett årsak. Jeg kjente elghunden som ble tatt på Linderud i 2012, ikke hyggelig, men løs jakthund er utsatt. Så det er et valg man selv må ta.

Twice

19.08.2017 kl.21:01

Nydelig hund, så trist at dere måtte miste den på en slik måte.

Vet om en med Hygenhund i Sverige som kjøpte hunden til jakt, han tørr ikke slippe hunden da han er redd den skal bli tatt av ulven. Selv er jeg oppvokst med både harehunder og andre jakthunder, trist om en slik tradisjon skal forsvinne. I ulvedebatten orker jeg ikke ha noen meninger lenger...

Tine Bjerke

19.08.2017 kl.21:30

Twice: Det håper ikke jeg heller<3 Noen ulvedebatt gidder ikke jeg å engasjere meg i heller, i hvertfall ikke på nett. Usakligheter florerer og det er mye uvitenhet.

Mona

20.08.2017 kl.19:35

Bra du forteller! Jeg besøkte et sted utenfor ulvesona og i beiteprioritert område først på juli. Da jeg ankom var det travelt, bjørn var i beitene til storfe og sau. Men SNO og flere var ute. Ingen fellingstillatelse, selv om det står at potensielle skadegjørere skal taes ut i beiteprioriterte områder. Potensiell faktisk, når den har gjort skade, er den ikke potensiell lenger, da er den skadegjører. To mil lenger nord, ved sterkt trafikkert vei hadde ulv skremt ut storfe fra gjerde, et dyr var nesten sprengt. Ei dame kunne fortelle at ulv var i hestebeitet hennes nylig. Jeg bor ikke i utsatt område, og glad er jeg for det. Men historiene bør fram. Det er flere enn det som kommer fram. Folk orker ikke stygghetene fra de som er uberørte. Debattene på nettet orker ikke jeg heller, men takk til de som orker å fortelle sine historier.

Skriv en ny kommentar

Tine Bjerke

Tine Bjerke

36, Marker

Hei- og hjertelig velkommen skal du være hit til meg! Jeg er en ganske vanlig mamma som har tre aktive "outdoor kids", pluss to hunder å holde styr på i hverdagen. Flyr fra det ene arenaen til det andre, men fiskestanga i den ene hånda, og ballen i den andre. Men du- det er jo akkurat slik det skal være! Har et STORT mål om å spise av meg 30 kg før sommerferien 2018, og for å holde meg selv i tøylene, deler jeg mer enn gjerne veien dit med deg!! Med nytt kjøkken i hus, utfordrer jeg meg selv nærmest daglig med å finne på nye oppskrifter for at jeg ikke skal gå lei. At maten er veien å gå til mitt nye liv, er jeg HELT sikker på, og dette SKAL jeg klare!! Følg gjerne "lavkarbodagboka mi" og søker du opp "OUTDOORKIDS" på facebook, er du mer enn velkommen til å følge siden min der for oppdateringer. Inspirerer jeg deg, inspirerer du meg. For kontakt, send gjerne en e-post til tine.bjerke@hotmail.com. Håper du vil like deg <3 Tine

Kategorier

Arkiv