Mitt lille Juleønske <3

Det hele startet for mange, mange år siden, da jeg var stor nok til å ane, men for liten til å forstå.

Mamma og pappa hadde handlet inn mat i mengder, julegaver var i boks, og alt lå tilrette for en fantastisk jul- som alltid. Jeg var et barn som nok var over gjennomsnittet opptatt av tradisjoner, og det var de små tingene spesielt som var de viktige. Bakingen hos farmor hvor kakemennene alltid ble stein harde, julenissen som alltid viste skyggene av seg på lille julaften, julestrømpa med godis og klementinen jeg aldri spiste, julaften som den eneste dagen i året hvor broren min og jeg var bestevenner, julemorgen under dyna i sofaen, Askepott kl.11 på NRK,  lukten av jul- og synet av en stresset mor som hvert eneste år var livredd for at potetene skulle koke i stykker… Alle disse småtingene, som sammen var så viktige- for meg. 

Det var to dager før jul, da jeg virkelig trodde det hadde tørnet for mamma. Plutselig begynte hun å ta ut både det ene og det andre fra både mat-, kjøleskap og fryser. Julestrømper og julemat. Knekkebrød og spesielt husker jeg esken med Corn Flakes. Ut av skapene, ned i poser. Flere bæreposer ble fylt og jeg husker jeg skjønte at nå er det noe som ikke er greit. Jeg spurte. 

Jeg fikk lov til å være med og levere posene. Det var et gult hus, og i huset bodde den en pappa med et barn litt yngre enn meg selv. Mamma trengte ikke å forklare. Jeg forstod. Det ble ikke noe Corn Flakes på meg den jula, men midt i blant pakker og den gode stemningen, husker jeg tankene kom. Tankene på barnet som ikke hadde det som meg, som måtte spise min frokost. Hvilke gaver hadde h*n fått av nissen? Kom nissen til det gule huset i det hele tatt?

Jeg tenkte naturlig nok ikke noe særlig på den pappaen den gangen, men jeg gjør det nå. Alle barn har forventninger om jula. Alle. Tanken på alle de som sliter med å oppfylle barnas små og store ønsker, er en lei tanke som jeg helst bare vil skyve bort. Jula er viktig for meg den dag i dag, og det er ikke uten grunn foreldrene mine kaller meg “Fru Jul”. Alt skal være som det alltid har vært. Bra….

Her om dagen fikk vi en forespørsel på jobben om vi ønsket å være med på noe de fleste sikkert har hørt om, “Omvendt julekalender”. I prinsippet går det ut på at barn og unge skal finne ting eller klær de ikke bruker lenger, for så å gi bort til noen som trenger det mer. Jeg kommer snart til poenget, og det er nå jeg håper ikke å bli misforstått. Jeg gjentar “barn som trenger det”. Vi har vært med på denne ordningen før, og jeg har alltid sittet igjen med blandede følelser i etterkant. Nå også, bare denne gangen i forkant.

Hør nå:
JA, det ER tanken som teller.
JA, det er viktig å lære barna å gi.
JA, dette er en mulighet for alle. 
JA, det er flott med gjenbruk. 

Jeg spoler litt tilbake og kjenner engasjementet stiger. Hvem er det som skal motta disse gavene?
“Barn og foreldre som trenger det”. Nettopp. 

Hvorfor skal vi oppfordre barna våre til å gi bort, unnskyld uttrykket- “gammelt ræl” til de barna som trenger det som mest? Dere aner ikke hvor mange av disse hjertens gavene fra familier der ute, som jeg i all beskjedenhet har kastet rett i søpla. Puslespill uten den siste brikken, møkkete, gamle biler, gensere med nupper og kanskje også små hull, ødelagte leker, bøker med andres navn skrevet inn med tusj osv…

Jeg går tilbake til de 4 JA-ene. Jeg mener fortsatt dette er klare JA`er, men bare IKKE til jul!!! Nå er det sikkert noen som river seg i håret og synes jeg er helt håpløs, for det er jo så in og BRA med gjenbruk, ikke sant?! JAAAA!! Jeg kjøper selv MASSE brukt til mine 3 barn og syne det er kjempeflott, men nå går de heller ikke under kategorien “DE SOM TRENGER DET MEST”!! JA! Lever brukte leker, bøker og klæt til innsamling. Det er flott! Gi det til organisasjoner som kan distribuere dette på en god måte året rundt! Jeg er helt sikker på at veldig mange setter STOR pris på dette.

Men herlighet i Jesu Juls navn: Hvorfor kan vi ikke akkurat til JUL, heller oppfordre alle som har mulighet, til å gi en GAVE, på lik linje som vi gir gaver til alle andre vi er glade i`? Med merkelappen på og med HEL emballasje? Om ikke det er vanskelig nok fra før for disse foreldrene å oppsøke hjelp, så skal de nedverdiges med å “glede” barna sine med disse brukte greiene som andre ikke vil ha?! Nei, denne tanken må jeg si gjør det vanskelig, eller egentlig lett for meg.

Det er fortsatt tanken som teller​. 
Hvor mye koster det egentlig for en splitter ny spinner i eske? Ca.10,-
Hvor mye koster en rosa t-skjorte på tilbud på Cubus? Kanskje 30,-.
Har du noen gang vært inne på “outlet” i nettbutikkene med leker? Tro meg, dette burde ingen bli ruinert av. I hvertfall ikke når jeg ser hvor mange som benytter seg av tilbudet om å handle “sukker” i kantina hver eneste uke for 30kr. Snakk med barna om å hjelpe. Bruk ukepengene denne uka på noen andre enn deg selv,  eller stå over kinoen denne gangen.

Jeg kan slettes ikke bestemme hva utfallet blir på min, eller andres arbeidsplasser og skoler, men jeg kan selv gjøre noe. Jeg er for lengst ferdig med julegavene til mine egne unger, og de får nok. Igjen. Om jeg kjøper 3 eller 4 julestrømper, spiller ingen trille, og ei flaske julebrus og en eske Corn Flakes har ingenting å si for vårt julebudsjett. Det ville være en dråpe i havet, men allikevel en stor glede for meg å gi noe fint for å glede et annet barn i jula. Det akter jeg å gjøre. 

Jeg tror ikke, jeg VET at flere der ute tenker som meg. Jo flere vi er, jo flere kan vi glede. 

Hjelp meg å DELE dette innlegget, og STØTT GJERNE MIN INNSAMLINGSAKSJON PÅ SPLEIS om du har mulighet.  Hjelper du meg, skal JEG gjøre jobben. Dokumentasjon og informasjon på innkjøp og overleveringer skal du selvsagt få, om det så bare blir mine egne og DINE gaver. Ingen gaver er for små <3

Dette er Mitt  lille Juleønske <3

 

 

 


 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg